Een MID-gekeurde KWH-meter (MID-gekeurde = EU richtlijn) kan gebruikt worden voor een verhuurder om te gebruiken voor verrekening van stroomkosten, deze is officieel toegestaan.
Wat is een kwh-meter?
Een kWh-meter, ook bekend als een energiemeter, biedt een snelle en eenvoudige manier om je energieverbruik te meten en bij te houden. Met deze handige tool krijg je meer inzicht in je dagelijkse energieverbruik, waardoor je precies kunt zien waar je kunt besparen.
Door je energieverbruik nauwlettend te volgen met een kWh-meter, kun je bewuster worden van je energiegebruikspatronen en mogelijkheden identificeren om efficiënter met energie om te gaan. Of het nu gaat om het verminderen van onnodig stroomverbruik of het optimaliseren van je apparaten, een kWh-meter kan je helpen om je energierekening te verlagen en milieubewuster te leven.
Kortom, met een kWh-meter in huis heb je de controle over je energieverbruik binnen handbereik, waardoor je kunt werken aan een duurzamere en kostenefficiënte levensstijl.
Waar word een kwh-meter toegepast?
Een kWh energiemeter biedt een basisoverzicht van het energieverbruik binnen je huishouden of kantoorpand, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Echter, de mogelijkheden van een energiemeter beperken zich niet tot alleen het meten van het totale energieverbruik. Met deze slimme tool kun je ook het verbruik van individuele groepen of zelfs specifieke apparaten nauwkeurig monitoren. Hierdoor krijg je gedetailleerd inzicht in hoe je totale energieverbruik is opgebouwd. Dit maakt het nemen van energiebesparende maatregelen een stuk eenvoudiger en effectiever.
Op de markt zijn verschillende typen energiemeters verkrijgbaar, grofweg ingedeeld in drie hoofdcategorieën: kWh-meters 1-fase, 3-fase en 3-fase + 0. Deze categorisatie is gebaseerd op de complexiteit van de elektrische installatie waarin de meter wordt gebruikt. Elk type energiemeter heeft zijn eigen toepassingsgebied en functionaliteiten, waardoor je de meest geschikte meter kunt kiezen die aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie.
1-fase of 3-fase kwh-meter?
In een 1-fase systeem wordt over het algemeen gebruik gemaakt van één stroomdraad. Een kWh energiemeter voor 1-fase systemen meet dus het elektriciteitsverbruik van een elektrisch systeem met slechts één elektrische lijn. 1-Fase stroom is voornamelijk gebruikelijk in huishoudens en biedt voldoende capaciteit voor standaard lichtcircuits, stopcontacten en reguliere elektrische apparaten.
Dit betekent dat een kWh energiemeter voor 1-fase systemen specifiek is ontworpen om het energieverbruik binnen een dergelijk huishoudelijk elektrisch systeem nauwkeurig te meten en te registreren. Met behulp van deze meter kunnen huiseigenaren en bedrijven inzicht krijgen in hun elektriciteitsverbruik, waardoor ze bewuster kunnen omgaan met energie en eventuele inefficiënties kunnen identificeren om zo kosten te besparen.
In een 3-fase systeem wordt, zoals de naam al aangeeft, niet slechts één, maar drie stroomdraden gebruikt. Hierdoor kan een 3-fase systeem meer spanning aan dan een 1-fase systeem, wat het ook wel bekend maakt als krachtstroom. Vanwege de hogere spanning is dit systeem veelvoorkomend in industriële en commerciële installaties. Echter, tegenwoordig wordt een 3-fase systeem ook steeds vaker geïnstalleerd in reguliere huishoudens. Bijvoorbeeld, een 3-fase aansluiting is essentieel wanneer er een hoge piekbelasting nodig is, zoals voor het opladen van elektrische voertuigen via een laadpaal.
Een kWh energiemeter voor een 3-fase systeem is in staat om het verbruik per fase, evenals het totale verbruik, nauwkeurig te meten. Dit betekent dat het mogelijk is om het energieverbruik van elk van de drie stroomdraden afzonderlijk te monitoren, wat handig is voor het identificeren van eventuele onbalans in het systeem of voor het optimaliseren van het energieverbruik.