Wat is de oorzaak van lekstroom?

Wat is de oorzaak van lekstroom?

Lekstroom in huis kan veroorzaakt worden door verschillende apparaten en situaties. Hier zijn enkele veelvoorkomende bronnen van lekstroom waardoor de aardlekschakelaar uitvalt:

* Beschadigde isolatie: Een beschadiging aan de isolatie van elektrische bedrading kan al zorgen voor lekstroom. Het is belangrijk om regelmatig de bedrading te controleren, vooral in oudere huizen, en indien nodig beschadigde isolatie te vervangen met nieuwe vd-draad om het risico op lekstroom te verminderen.

* Defecte apparaten: Een defect in een apparaat kan lekstroom veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij apparaten die uitstaan, zoals een vaatwasser. Het is essentieel om defecte apparaten te repareren of te vervangen om lekstroom te voorkomen en de veiligheid te waarborgen, een goed aangelsloten aardlekschakelaar voorkomt verdere problemen in huis.

* Apparaten in sluimerstand: Apparaten die in de sluimerstand staan, kunnen ook lekstroom veroorzaken. Zorg ervoor dat elektronische apparaten volledig worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn om onnodig energieverlies en lekstroom te voorkomen.

* Opladers: Een lader die in het stopcontact zit zonder dat deze een apparaat oplaadt, kan ook lekstroom veroorzaken. Haal opladers uit het stopcontact wanneer ze niet worden gebruikt om energieverspilling en het risico op lekstroom te minimaliseren.

* Elektronische componenten: Batterijen, oplaadbare batterijen, condensators, transformatoren, isolators, halfgeleiders en kabels kunnen ook lekstroom veroorzaken. Controleer regelmatig elektronische apparaten en componenten op tekenen van slijtage of defecten om lekstroom te voorkomen.


Het is belangrijk om te weten dat lekstroom gevaarlijk kan zijn en tot elektrische schokken kan leiden. Als je vermoedt dat er een lekstroom in je huis is, is het raadzaam om een gekwalificeerde elektricien in te schakelen om het probleem te onderzoeken en op te lossen, inclusief het controleren van de aardlekschakelaar. Veiligheid staat altijd voorop!


Hieronder een stappenplan voor als de aardlekschakelaar blijft uitvallen:
 

Wat te doen wanneer de aardlekschakelaar herhaaldelijk uitvalt?

Het is frustrerend wanneer de aardlekschakelaar herhaaldelijk uitvalt, maar gelukkig is deze storing vaak eenvoudig op te lossen. Om kosten te besparen en een snelle diagnose mogelijk te maken wanneer een professional wordt ingeschakeld, kun je zelf wat onderzoek uitvoeren. Volg de onderstaande stappen om het probleem te lokaliseren:

  1. Schakel alle installatieautomaten uit die achter de aardlekschakelaar zitten.

  2. Zet de eerste groep weer aan die achter de aardlekschakelaar zit.

  3. Schakel vervolgens één voor één de tweede, derde en vierde groep in, totdat de aardlekschakelaar opnieuw uitvalt.

Zodra je de groep hebt geïdentificeerd waar het probleem zich bevindt, schakel je alle groepen weer in, behalve de groep waarachter het probleem ligt. Als de aardlekschakelaar nu aan blijft, heb je al een deel van het probleem gelokaliseerd.

  1. Onderzoek welk deel van de woning geen stroom meer ontvangt en welke apparaten zijn uitgeschakeld.

Tip: begin met het controleren van de stopcontacten en verlichting buiten of in de keuken.

  1. Ontkoppel alle apparaten, haal alle stekkers uit de stopcontacten (indien mogelijk) en zet de stroom van de groep weer aan. Als de aardlekschakelaar opnieuw uitvalt, ligt het probleem waarschijnlijk in de vaste installatie of buiten en is deze door vocht uitgevallen. Mits u er zelf niet uit komt is het tijd om een electricien in te schakelen.

Als de aardlekschakelaar aan blijft, is er mogelijk een defect apparaat dat de storing veroorzaakt, zoals een waterkoker of magnetron.

  1. Sluit één voor één de apparaten weer aan en controleer of de aardlekschakelaar uitvalt. Als dit gebeurt bij het aansluiten van een specifiek apparaat, is dat apparaat waarschijnlijk defect. Laat dit apparaat losgekoppeld en controleer of de aardlekschakelaar aan blijft.

Soms lijkt het een ingewikkelde klus om dit soort storingen te vinden maar in heel veel gevallen kan dit zelf al opgelost worden door alle stekkers uit te trekken en buiten alles te controleren.

Mocht de aardlekschakelaar echt defect zijn dan hebben wij een groot voordelig assortiment aardlekschakelaars.


 
      24-02-2024 23:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

info@euro-electronics.nl